FALSZIGETELES.NET - Salétromos, nedves házak bontás nélküli szigetelése 20 év szavatossággal

Munkafázisok

  • Vakolat leverése, a felület előkészítése
  • Vakolás lélegző vakolattal
  • Festés lég- és páraáteresztő festékekkel

....és nincs többé vizesfal, nedvesfal, penészesfal!

A vakolat leverése, a felület előkészítése:

Nagyon fontos a megfelelő vakolási magasság megválasztása, mert ezen múlik, hogy véglegesen megszabadulunk-e a salétromtól.Célszerű nedvességmérő műszer segítségével megállapítani, hogy meddig vizes, nedves a fal, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a szemmel látható nedvességhatár fölött 50-70cm ráhagyással kell kijelölni a vakolatleverés határát.

A régi vizes fal, nedves, salétromos vagy penészes vakolat eltávolítandó, a fugákat 1-2 cm mélységben ki kell tisztítani, majd a felületet portalanítani kell.A padozati szegélyeket is fel kell bontani, és a vakolatot innen is el kell távolítani.

Vakolás lélegző vakolattal

A vakolásnál javasolt vezetősín használata a legmegfelelőbb minőség elérése érdekében.A falazatok felületének bizonytalan teherviselő képessége esetén a gúzba beépülő, korrózióálló vakolattartó rabichálló vagy nádazás szükséges. Az utólagos falszigetelés megvalósulása után a javítóvakolat/lélegzővakolat rendszerek alkalmazása mindenképpen indokolt, hogy a falszerkezetbe szorult maradék nedvességtől és sóktól, salétromtól véglegesen megszabaduljunk.A légpórusos vakolatot soha ne alkalmazzuk foltszerűen, hanem mindig sávban, legalább egy falazati síkra kiterjedően.

....és nincs többé vizesfal, nedvesfal, penészesfal!

Salétromosodás a falazatok felületén:

Az épület szerkezetében a talajból bediffundált víz más ásványi anyagok mellett sókat is tartalmaz, mely anyag a víz áramlása és falfelületi párolgása folyamán a falazat külső szélében halmozódik fel. A probléma jelentősége abból áll, hogy a só kristályosodása folyamán kialakuló térfogat növekedése az anyag pórus-szerkezetében telítettsége után roncsolódáshoz vezet (salétromosodás).Mivel a só higroszkopikus tulajdonságú, a térfogatváltozással járó reakció a levegő relatív páratartalmának változására is bekövetkezik. Tehát az épület falszerkezete vízháztartásának normalizációja után is a károsító mechanizmusok folytatódnak.

Bár a falszerkezet felújítása során a szennyezett (vizesfal, nedvesfal, salétromosfal, penészesfal) vakolat cseréjével (a koncentrálódás legsúlyosabb külső öve) a káros sók mintegy 70%-ától megszabadulunk, sajnos, a teherhordó falszerkezet szélein (tégla) maradó 30% a problémát ismételten előhozhatja. Az újravakoláskor a habarcs falszerkezetre történő feldolgozásakor technológiai víz kerül a szerkezetbe. A száradás folyamán a szerkezetből kipárolgó víz ezeket a sókat a külső tér (a vakolat) felé szállítja. Tehát az új vakolat is szennyeződik.

Egy normál vakolat normál pórusszerkezettel ennek a terhelésnek (kristályosodás) nem tud ellenállni. Hagyományos módon ezért a felújításkor légpórusos vakolatot szoktak használni. Ennek előnye: a falazat kapillárisait nem zárja le, illetve a nagyobb méret; pórusszerkezete miatt a száradással történő leszennyeződéskor nem roncsolódik, mivel a benne található „levegőtasakokat" a só kristályosodása folyamán sem tudja teljes mértékben kitölteni (így az anyagban belső feszültség nem keletkezik).

Salétrommentesítés

Szükséges a falazatok salétrom mentesítése. Az épület falazata (vakolat) a kapillárison keresztül a nedvességet felszívta. A vízben lévő ásványi sók az épület falazatában valamint vakolatában a hidroszkópikus tulajdonságuk révén roncsolást végeznek, ezért szükséges a felázott, felvizesedett vakolatot eltávolítani, a nedvesedési vonal + 70 cm ráhagyással.

A vakolat leverés után a falfelületét meg kell tisztítani, a megtisztított falfelület sótalanítani kell.A sótalanítás után egy hidrofóbizált légpórusos vakolat kerül felhordásra, ami biztosítja a falfelület kipárolgását, a falban lévő sók elraktározását. Erre a vakolatrendszerre azért van szükség, mivel a sima normál vakolat nem képes a falban lévő ásványi sóknak ellenállni így száradás után is károsodhat.

A hidrofóbizált légpórusos vakolat előnye, hogy a fal felületén kipárolgó ásványi sókat elraktározza, megkötés, megszilárdulás után hidrofób (nem képes a környezetéből nedvességet magába szívni). Az elkészített, megszilárdult légpórusos vakolatra minden esetben csak lég- és páraáteresztő festés vagy felületképzés alkalmazható.

Cégünk ezt a problémát összehangolt munkával hidalja át, a következőképpen: Helyszíni és laboratóriumi vizsgálat a szigetelés kivitelezése során, a falszerkezet sótartalmának a behatárolására. A laboratóriumi vizsgálatokat a Miskolci Egyetem Ásványtani Tanszéke végzi, a mi költségünkre. A vizsgálatok alapján történik a további felújítással kapcsolatos technológiák behatárolása.(Ez rendkívül fontos, mivel a falszerkezet kiszáradása után is megmarad a falazat ásványisó-tartalma.)A felújításkor végzett munkák során (vakolás, festés) a szerkezetből a technológiai víz is képes kioldani a sókat a külső síkra, így a felületen ismételten megjelenik a salétrom.

Cégünk a felújításra 15 év alatt egyedi technológiát dolgozott ki, mellyel a vakolatra a MSZ által előírt 5 év SZAVATOSSÁGOT tudja adni.

A felújításra javasolt technológia:

- Épületrész szigetelésének elkészítése
- Vakolatleverés, fugatakarítás salétromos folt + 70 cm ráhagyás (függőlegesen, és ha van vízszintes lehatárolás, akkor vízszintesen is.)
- A falazat mechanikai tisztítása
- A felület megerősítése, sólekötése, kipárolgás csökkentése,
- Légpórusos vakolat felvitele, vakolat felületkezelése lég és páraáteresztő falfestékkel.

....és nincs többé vizesfal, nedvesfal, penészesfal!

A légpórusos vakolat cseréjét követően is szükséges a helyiségek megfelelő szellőzésének biztosítása. Amennyiben a szellőztetés nem megoldott úgy párátlanító készülék elhelyezését vagy egyéb páraeltávolító módszerek alkalmazását javasoljuk, ami biztosítja a helyiségben keletkezett nedvességpára eltávolítását és a helyiség megfelelő páratartalmának biztosítását.Bővebb információkat erről itt talál.

Festés lég- és páraáteresztő festékekkel

A fal vakolás utáni kiszáradását követően a felület kizárólag csak páraáteresztő felületképzéssel látható el.Erre jól alkalmazhatók a mész-, szilikát-, ill. szilikonkötésű festékek és nemesvakolatok.

....és nincs többé vizes fal, nedves- penészes fal!

Vissza a falszigetelésekhez!

....tovább  a működési elvekhez!

 

 

http://falszigeteles.net/ vizesfal, salétromosfal, salétromosfal, penészesfal, nedvesfal kiszárítása, utólagos falszigetelés, falszigetelés bontás nélkül, ....és nincs többé vizesfal, nedvesfal, penészesfal!  http://falszigeteles.net/megoldas.html falszigeteléseink, utólagos vízszigetelés, lemezbeütés, injektálás, aquapol bontás nélküli falszigetelés, ....és nincs többé vizes fal, nedves fal, penészes fal! http://falszigeteles.net/referenciak.html vakolatcsere, falszigetelés, légpórusú vakolat, lélegző vakolat, vaporex, weber, referenciák az ország egész területéről, ....és nincs többé vizesfal, nedvesfal, penészesfal! http://falszigeteles.net/mukodesi_elveink.html működési elveink, légpórusú vakolatok, injektálás, penészesfal, aquapol falszárítás és falszigetelés, ....és nincs többé vizes fal, nedves fal, penészes fal!  http://falszigeteles.net/kapcsolat.html kapcsolat, utólagos vízszigetelések, falszigetelés, falkiszárítás, penészmentesítés, penésztelenítés, ....és nincs többé vizesfal, nedvesfal, penészesfal!

Szigetelések a faltól a tetőig! ....és nincs többé vizesfal, nedvesfal, salétromosfal, penészesfal!

Penészesfal okának megszüntetése automatikus higroszabályozott páracsökkentéssel.

Salétromos falak, vizesfal, nedvesfal, penészesfal utólagos falszigetelése, falkiszárítás.

Épületdiagnosztikai felmérésünkkor műszeres falnedvesség és páratartalom mérést végzünk.

Szigetelési szótárunkban ismertetjük a szigetelés szakkifejezéseit a faltól a tetőig.